Çeşitli
kimyasal terimler ve Wikipedia'dan alıntılarla kafanızı şişirmeyeceğim.
Fermantasyon aslında mayalanma demektir. Bir maddenin bakteriler ve
mantarlar aracılığıyla kimyasal olarak çürümesine fermantasyon denir. Peki
bu çürümüş gıdalar nasıl sağlıklı olabilir?
Bunun cevabını anlamamız için vücudumuzun işleyişine, özellikle de sindirim
sistemimize ve bağırsaklarımıza bakmamız gerekmekte.
Bağışıklığımızın Kuvvetlendirecek Önemli Bilgiler
Artık kabul ediliyor ki bağışıklık sistemimizin %80 ini oluşturan bağırsak
floramızdır. Parmak izi gibi kişiye özel olan bu florada yaşayan bakteri,
mantar ve mayalar 500 ayrı tür civarındadır. Bağırsağımızda 100 tirilyon mikrop
yaşar, bunlardan yararlı olanlara probiyotikler denir. Zararlı olanlar
%10'u geçmez, şayet yararlı probiyotiklerimizi koruyabilirsek tabi.
Probiyotikler, ürettikleri enzimler, vitaminler ve antibiyotik maddeler ile
bize yardımcı oluyor, ayrıca toksit ve alerjik maddelerin kanımıza geçmesini
engelliyor.
Ya yararlı probiyotiklerimizi koruyamazsak,
işte o zaman zararlı %10 çoğalıyor, bağırsağımızda hakimiyet kuruyor ve bağırsak geçirgenliği başlıyor.
Bağırsak vücutta artık 2. beyin olarak kabul ediliyor. Bağırsak floramızı korumak bizim kronik hastalıklardan, otoimmün rahatsızlıklardan korunmamız için hayati önem taşıyor.
Peki bağırsak florası nasıl bozuluyor?
Katkı maddeli sentetik gıdalar, rafine edilmiş gıdalar vücudumuzun tanımadığı ve sindiremediği gıdalardır. Bu sentetik sözde gıdalar probiyotiklerimizi değil, diğer %10 luk zararlı maya mikropları beslerler. Sadece
yediğimiz yapay ve sindirilemeyen gıdalar mı peki zarar verir floramıza, hayır. Kullandığımız ilaçlar ve antibiyotikler özellikle yararlı bakterilerin tamamını öldürürken, bu antibiyotiklere bağışıklık kazanmış olan zararlı bakterilerin
meydanı boş bulup çoğalmasını sağlar. Hani çoğumuzun başına gelmiştir, antibiyotik kullanımı sonrası oluşan mantar, işte tam da bu sebeptendir. Bu konuyla ilgili yapılmış ve yazılmış pek çok araştırmanın sonucunu benim burada bir kaç cümle ile
anlatmam tabii ki mümkün değil.
Fermente gıdalar probiyotik midir?
Evet. Fermente gıdalar probiyotiktir. Bağırsağımızdaki probiyotikleri besler, çoğalmalarına katkı sağlar. Fermente gıdalara örnek vermek gerekirse;
Ekşi mayalı ekmek, ev yapımı sirke, ev yapımı yoğurt(probiyotik değil, prebiyotiktir), kefir,
kombo çayı, boza, tarhana, ev yapımı sucuk, ev yapımı pastırma, ev yapımı şirden maya ile mayalanmış peynir ve buna benzer pek çok yöresel fermente ürün de bu gruba dahil edilebilir.
Peki sadece probiyotik beslenme ile bağırsak floramızı koruyabilir miyiz? Tabii ki de hayır.
Faydalı mikropları beslerken zararlıları beslememek bu işin ana formülüdür aslında. Denge bu şekilde sağlanır.
Geleneksel gıdalarımızın tamamı fermantasyon yöntemine dayanmaktadır. Geleneksel beslenmeden koparak, hazır ve paketli gıda tüketimine geçmemiz ve daha bir çok kimyasal etkenin şehir hayatıyla birlikte hayatımıza dahil olmasıyla, bir çok kronik
hastalık da ,tabiri caizse bağırsaktaki zararlı mantarlar gibi, birden çoğaldı ve bizi ele geçirdi.
Bu konuyu araştırmak isteyenler internet üzerinde pek çok kaynak bulabilirler. Pek çok doktorun kitabını alıp okuyabilirler. Bunlardan bazıları ve mutlaka kitabını alıp okumanız gereken doktorların isimlerini aşağıda bulabilirsiniz;
Dr.Yavuz Dizdar,
Prof.Ahmet Aydın,
Uzm.Dr.Natasha Campbell
Dr.David Permutter