Probiyotik Faydaları ve Zararları?
Prebiyotikler, insan vücudunun sindiremediği bir lif türüdür. Bakteriler ve mayalar da dahil olmak üzere küçük canlı mikroorganizmalar olan probiyotikler için besin görevi görürler. Hem prebiyotikler hem de probiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterileri ve diğer organizmaları destekleyebilir. Prebiyotikler ve probiyotikler, bağırsakları destekleyen ve sindirime yardımcı olan sağlıklı bir bakteri ve diğer mikroorganizma kolonisi oluşturma ve sürdürmede vücudu destekler.
Bu gıda bileşenleri, gıda sağlayarak ve mikroorganizmaların gelişebileceği bir ortam yaratarak faydalı bakterilerin desteklenmesine yardımcı olur. Prebiyotikler meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lif açısından zengin gıdalarda bulunur. Probiyotikler yoğurt, lahana turşusu, kimchi ve kvas dahil olmak üzere birçok fermente gıdada bulunur.
Probiyotiklerin faydaları ve yan etkileri Yoğurt gibi probiyotikler sindirim sağlığını destekleyebilir.
Probiyotiklerin etkileri üzerine yapılan araştırmalar aşağıdaki alanlarda faydalı olabileceklerini düşündürmektedir:
Sindirim sağlığıBununla birlikte, yazarlar, yararın ne kadar önemli olabileceği veya hangi probiyotik türünün en etkili olduğu belirsiz olduğu konusunda uyarıyorlar. Genel Sağlık 2017 tarihli 17 Cochrane incelemesinin yazarları, probiyotiklerin potansiyel faydalarını destekleyen kanıtları değerlendirdi.
Probiyotiklerin Yan etkileriÇoğu incelemeye göre, Kolit hastalığı olan kişiler, belirli bir probiyotik aldıklarında daha yüksek yan etki riskine sahipti. Zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler de yan etkilere karşı daha savunmasızdı. Amerika Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'nden yapılan diğer araştırmalar, probiyotiklerin altta yatan ciddi tıbbi durumları olan kişiler için güvenli olmayabileceği sonucunu desteklemektedir.
Probiyotik denemelerinin 2018 yılındaki bir analizi, probiyotiklerin işe yaradığını kanıtladıklarını iddia etseler bile, yan etki riskinden endişe duyan herkes, probiyotik alımını önemli ölçüde artırmadan önce bir doktorla konuşmalıdır.
Kaynak : medicalnewstoday.com