Faydaları Saymakla Bitmeyen Probiyotikler Ne İşe Yarıyor?

Faydaları Saymakla Bitmeyen Probiyotikler Ne İşe Yarıyor?

Sindirim sistemi, tüketilen tüm gıdalar için önemli bir durak. Sindirim sistemi içinde yer alan probiyotik özellikli bakteriler ise, vücudun fonksiyonlarını doğru bir şekilde sürdürebilmesi adına oldukça önemli yapılardır. İnsan vücuduna birçok farklı bakteri, mantar ve virüs gibi yapılar bulunur. Bu bakteri ve benzeri yapıların her biri ise farklı bir mikrobiyom sistemi içerir. Probiyotikler, sağlık açısından faydalı bakteriler olarak bilinir ve çeşitli gıda kaynakları üzerinden tüketilmesi önerilen bileşenlerdir. Bağırsak florasında milyonlarca farklı bakteri yer alsa da probiyotik bakteriler, faydalarıyla vücut için oldukça önemlidir. Probiyotik faydaları,günümüzde birçok akademik çalışma ile ortaya konulmuştur ve probiyotik besinler doktorlar tarafından önerilmektedir.

 

Probiyotik besinler, genellikle mayalanmış doğal besin kaynakları olarak karşımıza çıkmaktadır. Probiyotik açısından en zengin başlıca besin kaynakları arasında yoğurt, turşu ve kefir gelmektedir. Bunlara ek olarak boza, tarhana ve peynir de faydalı probiyotikler içinde yer almaktadır. İnsan sağlığı açısından birçok faydaya sahip olduğu kanıtlanmış probiyotik ne işe yarar

diyenler için, probiyotik faydaları şu şekilde sıralanabilir.

Sindirim sisteminde faydalı bakterilerin dengesini sağlar

Probiyotik besin kaynakları dost bakterilerdir. Bağırsak florasında birçok farklı çeşitte bakteri yer alır ve dost bakteriler olan probiyotiklerin güçlenmesi, doğal dengeyi olumlu yönde etkiler. Probiyotik bakteriler başta sindirim problemleri olmak üzere, aşırı kilo ve alerji gibi sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması konusunda etkilidir. Fermente gıdalar içerisinde yoğun bir şekilde bulunan probiyotik besinler, en faydalı ve güvenilir doğal kaynaklardandır.

İshale karşı etkilidir

Probiyotik faydaları arasında en çok öne çıkan maddelerden biri, ishal sorununa karşı etkili olmasıdır. Özellikle çeşitli sağlık sorunlarının ardından antibiyotik kullanımında, bu ilaçlar bağırsaklardaki bakteri florasını bozabilir. Bu durum ise ishale yol açar. Yapılan araştırmalar, probiyotik besin kaynaklarının ishale karşı etkili olduğunu göstermiştir. Probiyotik kullanımı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ishale karşı önerilmektedir.

Zihin sağlığını destekler

Bağırsak florasında dost bakteri probiyotiklerin etkinliğinin artmasının bir faydası da zihinsel sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratmasıdır. Günümüzde birçok bilimsel çalışma, bağırsak sağlığı ile mental sağlık arasında bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Probiyotik kullanımının zihin sağlığında yarattığı etkiler, kaygı bozukluğu ve depresyonun yanı sıra OBK’ye karşı da etkili olduğunu göstermiştir. Probiyotik faydaları arasında aynı zamanda hafızanın kuvvetlenmesi de yer almaktadır.


Kilo vermeye yardımcıdır

Probiyotiklerin vücuttaki faydaları arasında, kilo vermeye yardımcı olması da yer almaktadır. Şeker ve karbonhidrat ağırlıklı yanlış bir beslenme, vücudun fazla enerji ihtiyacına neden olur. Bağırsaklarda zararlı bakterilerin florada etkin olması, yağlanma ve dolayısıyla kilo alımına neden olur. Probiyotik bakterilerle ilgili yapılan çalışmalar, yağ emilimi üzerinde durdurucu etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu nedenle probiyotik besinler, diyet yapan kişiler tarafından da tercih edilmektedir.

Alerjiye karşı etkilidir

Probiyotiklerin en önemli faydalarından biri, alerjiye karşı etkili olmasıdır. Probiyotik bakteriler, bağırsaklarda alerjide etkili olan maddelerin kana karışmasına ve alerjiye neden olmasına engel olmaktadır. Bununla birlikte mukozada bağışıklığı güçlendirdiği de tespit edilen probiyotikler, alerjik reaksiyon gösteren kişilere önerilmektedir. Gebelik sürecindeki anne adayları içinse, probiyotiklerin doğru kullanımı, çocuklarda yaygın görülen bir sorun olan alerjiye karşı etkilidir. Bu nedenle probiyotik kullanımı, hamilelik sürecinde de önerilmektedir.

 

Faydaları saymakla bitmeyen probiyotik besinler, sağlıklı bir yaşam için metabolizmanın mutlaka alması gereken doğal besin kaynaklarındandır. Probiyotik turşu ve kimchi gibi besin kaynakları, probiyotik bakteriler açısından en zengin kaynaklar içinde gösterilmektedir.

 


« Anasayfa