Hayvansal ürünlerin tüketilmediği vegan beslenme modeli, son yıllarda giderek yaygın hale gelen bir beslenme türü. Veganizm olarak da ifade edilen vegan beslenme kültürünün dayandığı nokta, gıda endüstrisininin hayvanların öldürülmesi ve sömürmesinin önüne geçmek. Bununla birlikte, hayvancılık sektörü, dünyadaki sera gazının yaklaşık yüzde 15’inden de sorumlu. Artan küresel nüfusla birlikte, hayvansal gıda ürünlerine olan talebin 30 seneden kısa süre içinde iki katına yakın artması da öngörülüyor. Bu gibi geçerli nedenlere sahip vegan beslenme, hayvansal gıdalarda yer alan birtakım kaynakların edinilememesi nedeniyle tartışmaların içinde yer alabiliyor. Vegan beslenme sağlıklı mı sorusu, yanıtını herkesin merak ettiği bir soru. Vegan beslenme faydalarını ve vegan beslenmede bağışıklığın nasıl etkilendiğini ele aldık.
Dost bakteriler olan probiyotikler veganlarda daha zenginVegan beslenme, hayvansal gıda kaynaklı bazı bileşenlerin vücuda alınamaması nedeniyle çeşitli incelemelere konu oldu. Sayısı hızla artan veganlarla ilgili yapılan araştırmalarda, dünyanın önemli bilimsel dergilerinden biri olan Nature, 2014 yılında önemli bir çalışma yayınladı. Dergide yer alan araştırmada, vegan beslenenlerde yararlı bakteri toplulukları olan probiyotikler açısından daha zengin bir flora olduğu ifade edilmiştir. Mikrobiyom topluluklarının, veganlarda etle beslenenlere göre daha güçlü olduğu görülmüştür. Bu da, vegan beslenme faydaları içinde önemli bir noktadır.
Vegan beslenme ile kilo kontrolüVegan beslenme, hayvansal ürünlerin kullanılmadığı bir beslenme türü. Bununla birlikte, fermente edilmiş ve bağışıklık güçlendirici probiyotikler açısından zengin vegan kimchi ve vegan turşu da dahil olmak üzere, birçok faydalı besin kaynağı tercih edilebilir. Vegan beslenmede, tüketilen bitkiler, hayvansal gıdalara göre besin değerleri yüksek olmasına karşın, kalori olarak düşük olduğu için kilo vermeyi sağlamaktadır. Fazla kilolu kişilerin vegan beslenme türüne dönmesinin de, kilo kaybı ile sonuçlandığı görülmüştür. Etle beslenme ile kıyaslandığında, vegan beslenmede aynı kaloride besin tüketilse dahi, vücut yağ yakımı yaptığı için kilo verilmektedir.
B12 ve demir gibi besin kaynaklarının alımıVegan beslenmeyle ilgili en büyük soru işaretlerinden biri, bitkilerde bulunmayan B vitamini. B vitamini takviye besin kaynakları üzerinden hap olarak alınabilmektedir. B12’nin yanı sıra, demir de hayvansal besinlerde çok bulunan bir kaynaktır. Demir ve B12, hayvansal kaynaklı gıdalarda yoğun şekilde bulunsa da, mayalanmış soya gibi bitkisel ürünlerde de yer alabilir. Demir için konuşmak gerekirse, ıspanak ve lahana gibi sebzelerde demir içeriği oldukça güçlüdür.
Vegan probiyotik takviyeleri ile güçlü bağışıklıkSağlıklı ve dengeli beslenmede yer alması gereken en önemli kaynaklar, bağışıklık güçlendirici besinler olmalı. Vücudun savunma sistemi olan immün sistemini aktive eden bağışıklık güçlendiriciler konusunda, vegan beslenmede en çok tercih edilen ürünler arasında kimchi yer almaktadır. Vegan bağışıklık güçlendirici olarak tüketilebilen vegan kimchi, özel içeriği ile veganlara hitap etmektedir. Kore mutfağının lezzetli ve sağlıklı yemeği olan kimchi’nin yanı sıra, vegan probiyotik takviyeleri de sağlıklı bir yaşam için önemlidir.
Veganlar için probiyotik takviyeler konusunda, N2Life Tonik, sağlıklı ve güçlü içeriği ile tercih edilebilir. Sirke, zerdeçal, sarımsak ve sebzenin karışımdan oluşan doğal bir bağışıklık ürünü olan tonik, alerjen olmayan ve gluten içermeyen bir besin kaynağıdır. İlaç olarak kullanılmayan vegan probiyotik takviyeler içinde N2Life tonik, sindirim sistemi başta olmak üzere birçok noktada vücut için önemli faydalar sunmaktadır.
L2Life ürünleri arasında vegan kimchi, tonik ve organik turşu gibi seçenekler, bağışıklık sistemini koruyarak sağlıklı bir şekilde beslenmek isteyenlere hitap etmekte.