Probiyotik Faydaları ve Zararları?

Probiyotik Faydaları ve Zararları?

Prebiyotikler, insan vücudunun sindiremediği bir lif türüdür. Bakteriler ve mayalar da dahil olmak üzere küçük canlı mikroorganizmalar olan probiyotikler için besin görevi görürler. Hem prebiyotikler hem de probiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterileri ve diğer organizmaları destekleyebilir. Prebiyotikler ve probiyotikler, bağırsakları destekleyen ve sindirime yardımcı olan sağlıklı bir bakteri ve diğer mikroorganizma kolonisi oluşturma ve sürdürmede vücudu destekler.

Bu gıda bileşenleri, gıda sağlayarak ve mikroorganizmaların gelişebileceği bir ortam yaratarak faydalı bakterilerin desteklenmesine yardımcı olur. Prebiyotikler meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi lif açısından zengin gıdalarda bulunur. Probiyotikler yoğurt, lahana turşusu, kimchi ve kvas dahil olmak üzere birçok fermente gıdada bulunur.

Probiyotiklerin Faydaları

Probiyotiklerin faydaları ve yan etkileri Yoğurt gibi probiyotikler sindirim sağlığını destekleyebilir.

Probiyotiklerin etkileri üzerine yapılan araştırmalar aşağıdaki alanlarda faydalı olabileceklerini düşündürmektedir:

  • Sindirim sağlığı

Çok sayıda araştırma Probiyotiklerin bazı insanlarda sindirim sağlığını iyileştirebileceğini bulmuştur.


2017 Amerikan Cochrane Library incelemesi, antibiyotik kullanırken probiyotik almanın antibiyotiğe bağlı ishal riskini yüzde 60 oranında azalttığını buldu. 2014 yılında yapılan 24 analizin sonucunda, probiyotiklerin erken doğmuş bebeklerde hayatı tehdit eden hastalık nekrotizan enterokoliti önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.


  • Akıl sağlığı


Daha küçük bir araştırma grubu, probiyotiklerin zihinsel sağlığı iyileştirebileceğini öne sürüyor.


2017 incelemesi, probiyotiklerin depresyon semptomlarını hafifletebileceğini buldu, ancak yazarlar bunu doğrulamak için ek çalışmaların gerekli olduğunu belirtiyor. Bağırsak ve beyin sağlığı arasında bir bağlantı olduğu için probiyotiklerin bu etkiye sahip olması mümkündür.


  • Sindirim Sistemi sağlığı


Çalışmaların sonuçları genellikle mide ve bağırsakları etkileyen rahatsızlıkları olan kişilerin probiyotiklerle iyileşme görebileceğini göstermektedir.


Örneğin, Hassas bağırsak sendromu (HBS) olan kişilerde yapılan çalışmaların sistematik bir incelemesi, probiyotiklerin bu durumun semptomlarını iyileştirdiğini buldu.


Bununla birlikte, yazarlar, yararın ne kadar önemli olabileceği veya hangi probiyotik türünün en etkili olduğu belirsiz olduğu konusunda uyarıyorlar. Genel Sağlık 2017 tarihli 17 Cochrane incelemesinin yazarları, probiyotiklerin potansiyel faydalarını destekleyen kanıtları değerlendirdi.

  • Probiyotiklerin Yan etkileri

Çoğu incelemeye göre, Kolit hastalığı olan kişiler, belirli bir probiyotik aldıklarında daha yüksek yan etki riskine sahipti. Zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler de yan etkilere karşı daha savunmasızdı. Amerika Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'nden yapılan diğer araştırmalar, probiyotiklerin altta yatan ciddi tıbbi durumları olan kişiler için güvenli olmayabileceği sonucunu desteklemektedir.

Probiyotik denemelerinin 2018 yılındaki bir analizi, probiyotiklerin işe yaradığını kanıtladıklarını iddia etseler bile, yan etki riskinden endişe duyan herkes, probiyotik alımını önemli ölçüde artırmadan önce bir doktorla konuşmalıdır.

Kaynak:medicalnewstoday.com

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Doğal Probiyotik Mikrobiyota Fermente Gıdalar Probiyotik Besinler En Pratik Tarifler
Kampanya ve Fırsatlardan
Haberdar olun !
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.