Probiyotikler ve Prebiyotikler Arasındaki Fark Nedir?
Probiyotikler ve Prebiyotikler Arasındaki Fark Nedir?
Bağırsak sağlığı bu günlerde sağlık dünyasında sıcak bir konu ve prebiyotikler ve probiyotikler tartışmanın merkezinde görünüyor. Ancak bu terimleri muhtemelen milyonlarca kez duymuş olsanız bile, mutlu bir bağırsak sürdürmekte her birinin nasıl bir rol oynadıklarını bilmiyor olabilirsiniz. O halde hadi temellerine indirelim ve midelerimiz hakkında mikroskobik düzeyde konuşalım.
Bakterileriniz için Doğru Dengeyi Bulma
Birçok sindirim sistemi problem, sindirim sisteminizde doğru seviyede iyi bakteri bulunmamasından kaynaklanabilir. Bu doğru - iyi ve kötü bakteri diye bir şey var! Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler, iltihaplanmayı önlemek ve sizi zararlı enfeksiyonlardan korumak gibi bir dizi biyolojik görevde yardımcı olur. Bu yararlı küçük böceklere bağırsak “flora” veya “mikrobiyota” diyoruz.
Prebiyotikler ve Probiyotikler Sindirim sistemimizde Nasıl Savaşıyor?
Prebiyotikler ve probiyotiklerin her birinin daha iyi bağırsak sağlığı için savaşta oynayacağı kendi rolü vardır. Ancak bazı şeyleri netleştirmek için işte her terim için kullanışlı bir kılavuza bakalım.
- Probiyotikler: Sindirim sisteminizdeki iyi bakteri popülasyonunu artıran canlı bakteri türleri.
- Prebiyotikler:İyi bakteriler için besin görevi gören özel bitki lifi. Bu, önceden var olan iyi bakteriler arasında büyümeyi sağlar.
- Miso çorbası
- Lahana turşusu
- Kimchi
- Kombu çayı
- Kefir (süt ve süt dışı)
- Turşu (Probiyotik olması için turşunun fermente edilmemesi gerektiğini unutmayın.)
- Muz
- Soğanlar
- Sarımsak
- Çilek
- Baklagiller
- Fasulye
- Bezelye
- Yulaf
Sorumluluk Reddi:Herhangi bir prebiyotik veya probiyotik takviyeye başlamadan önce daima doktorunuza danışın.
Kaynak: sclhealth.org